Uusikaarlepyyläisten uusi "olohuone"

Meidän pitää joskus nipistää itseämme, jotta oikein ymmärtäisimme että tämä on nyt meidän työpaikkamme ja uusikaarlepyyläisten uusi kirjasto.

uusikaarlepyy/nauhanleikkaus

"Onko tämä todella Uudessakaarlepyyssä?" Tämä on yksi monista samantyyppisistä

uusikaarlepyy/vihkiminen
kommenteista sen jälkeen kun avasimme uuden kirjastomme Topeliuksenpuistikko 10:ssä. Toiset kommentit ovat koskeneet kirjaston valoisuutta, avaruutta ja hyvää sisäilmaa. Eräs asiakas sanoi, että jopa kirjat näyttävät niin hienoilta uudessa kirjastossa, että ne tuskin ovat samat kuin vanhassa kirjastossa.

Ja meidän täytyy silloin tällöin nipistää itseämme, jotta ymmärtäisimme että tämä on nyt meidän työpaikkamme ja uusikaarlepyyläisten uusi kirjasto. Tie on ollut pitkä – mutta nyt tuntuu siltä että odottaminen kannatti. Viisi aikaisempaa vaihoehtoa uudeksi kirjastoksi olisivat kaikki ehkä olleet riittämättömiä tämän päivän tarpeisiin. Mikä onni, että ehdimme saada valtionavustusta – ilman sitä kirjastoprojektista ei olisi tullut mitään.

uusikaarlepyy/nauhanleikkaus
 

uusikaarlepyy/forsgård
 

Uusi kirjasto vihittiin käyttöön 10.6 klo 10.00. Kutsuvieraille järjestettiin avajaisjuhla. Juhlapuhujana oli Uudessakaarlepyyssä syntynyt dosentti Nils Erik Forsgård, joka puheessaan sukelsi syvälle myös kaupunginkirjaston 150-vuotiseen historiaan. (Uudenkaarlepyyn kaupunginkirjasto täytti oikeastaan 150 vuotta jo vuonna 2015, mutta säästimme juhlimisen uuden kirjaston avajaisiin.) Musiikkiesityksistä vastasivat Emelie Fors ja Mikael Åbro (molemmat yhtyeestä No Big Deal). Kirjaston avattua ovensa yleisölle klo 12.00 viihdytti David Hellman heitä soittamalla tunnelmamusiikkia. Kaupunginjohtaja Gösta Willman leikkasi avajaisnauhan ja esitti kaupungin tervehdyksen. Useita Uudessakaarlepyyssä syntyneitä kirjailijoita ja muita kirjastoystäviä läheltä ja kaukaa olivat tulleet avajaisiin ja Lars Huldén esitti omat ja monien muiden kiitokset kirjastoille yleensä ja erityisesti Uudenkaarlepyyn kirjastolle. Tarjosimme kahvia ja täytekakkua ja vilkas osanotto (n. 750 henkilöä) yllätti sekä meidät että catering-yrityksen täysin!

uusikaarlepyy/huldén
 

uusikaarlepyy/vonesseninlahja
Uuden kirjaston koristelu on vielä keskeneräinen, mutta asiakkaamme toivat ilahduttavia lisäyksiä koristeluun avajaisten yhteydessä. Skogsparkenin, Metsäkulman ja Normenin opettajat muistivat meitä antamalla "kirjan" jonka sisäpuoleen oli kirjattu Lennart Hellsing-sitaatti. Entinen erityisopettaja Gunni von Essen toi kaksi hienoa itse tehtyä nukkea, "Walter ja Lotta". Ne ovat nyt esillä kotiseutukokoelman vitriinikaapissa.

 Kaupungin omistamat taideteokset (Jörgen Hammarin veistos "Iso hauki" ja W. Karlssonin öljymaalaus "Fiskar-Jalle") ovat saaneet uuden kodin meiltä. Sen lisäksi olemme saaneet Henrik Tikkasen piirtämän Gösta Ågrenin muotokuvan ja R. R. Eklundin muotokuvan kotiseutukokoelmaamme. Uuteen kirjastoon on varta vasten hankittu Ann-Sofie Erikssonin öljymaalaus "Björkens visa". Elina Rebers on suunnitellut kirjastoon verhokuosin nimeltä "Rantanätkelmä".

Olemme monesti saaneet kuulla, että kirjasto on erittäin toivottu. Ensimmäisen viikon aikana kirjastolla oli yli 3400 lainaa ja kävijämäärän voimme vain arvata koska kävijälaskuri ei vielä silloin toiminut tyydyttävästi. Mutta olemme saaneet monta uutta asiakasta ja monet ovat käyneet tutustumassa kirjaston uusiin tiloihin.

uusikaarlepyy/lastenosastonauto
Millä lailla uusi kirjasto sitten eniten eroaa vanhasta kirjastosta paitsi että uusi kirjasto on avarampi ja suurempi? Lastenosastoon olemme erityisesti panostaneet ja siitä on tullut hyvin suosittu. Punainen kuvakirja-auto, jossa on oikea ratti ja oikean ruokintatrukin painikkeet, on niin suosittu että lasten on vaikea irtaantua siitä. "Haluaisitko viedä auton kotiin?  Meidän on pyydettävä isää tekemään samanlainen auto sinulle", sanoi eräs äiti. Toinen äiti uhkasi jättää kaksivuotiaansa "tätien" luo kirjastoon yritettyään kahden tunnin ajan saada tyttärensä tulemaan mukaan kotiin. – Auto on Studio-Kalusteen valmistama yksinomaan Uudenkaarlepyyn kaupunginkirjastoa varten.

uusikaarlepyy/satuhuone2
Satuhuoneesta olemme todella ylpeitä. Magneeteilla seinään kiinnittyvät istuintyynyt antavat mahdollisuuden leikkiä väreillä ja muodoilla ja saammekin nähdä uusia kuvioita melkein joka päivä. Satuhuoneen eritasoinen katto ja tähtitaivas ovat ainoita laatuaan. Jo elokuussa olimme pitäneet yli kymmenen satutuokiota satuhuoneessa.

Asta-sali, johon mahtuu 30–40 henkilöä, vihittiin käyttöön kahvilana jo 10.6. (avajaisjuhla pidettiin kirjastosalissa, jossa pyörillä varustetut hyllyt antavat mahdollisuuden huoneen joustavaan käyttöön). Asta-salia käytetään tulevaisuudessa varmaan monipuolisesti. Se on varustettu ajanmukaisella ääni- ja it-tekniikalla sekä induktiosilmukalla. Asta-salin yhteydessä on tuolivarasto ja minikeittiö.

uusikaarlepyy/astasali
 

uusikaarlepyy/lehtiosasto
 Meillä ei ole erityistä lukusalia, mutta lehtiosasto, josta on näköala Topeliuksenpuistikolle, on hyvin houkutteleva. Lehtiosastossa on viininpunaiset lepotuolit kahdessa isuinryhmässä ja mukavat pöydät sekä paperilehtien että digitaalisten lehtien lukua varten. Muuten sisustuksessa on käytetty valkoista ja tammipuuta ja tehosteväreinä lilaa, vihreää ja punaista. Kirjaston kyltit ovat vihreitä.

 

Toisen kerroksen digistudio on jo otettu käyttöön ja mahdollisesti järjestämme lisää kurssejakin digistudion käytöstä. Asiakkailla on nyt mahdollisuus lainata itse käyttämällä lainausautomaattia. Valvontakameroiden avulla voimme nähdä missä päin meidän "suurta" taloa apuamme tarvitaan ja nappia painamalla voimme avata ulko-oven ja pyytää apua toisen kerroksen työhuoneesta kun asiakkaat virtaavat kirjastoon. Asiakkaat voivat myös avata ulko-oven nappia painamalla ja tietysti meillä on myös pyörätuoliramppi, hissi toiseen kerrokseen ja inva-wc. Pienimmille asiakkaille meillä on hoitopöytä. Nyt odotamme, että talon ulkopuoli valmistuisi, jotta kirjastosta tulisi niin helppopääsyinen kun on ajateltu.

Olemme todella yrittäneet ajatella asiakkaidemme parasta ja toivomme että uusikaarlepyyläiset viihyvät heidän uudessa "olohioneessaan" yhtä hyvin kuin me viihdymme uudessa työpaikassamme!

 

 

 

Tägit:

Kirjoittanut: Uudenkaarlepyyn kirjastot 9. syyskuuta 2016