Försoning

Trettonåriga Briony är en fantasifull flicka med stora författardrömmar. Hon begår ett ödesdigert misstag med allvarliga konsekvenser

Den brittiske författaren Ian McEwans bok Försoning (2001) är en tredelad roman med en kort epilog.

I den första delen utspelar sig handlingen under en enda eftermiddag sommaren 1935 i ett hus på den engelska landsbygden. Briony är en mycket fantasifull flicka men hon begår ett ödesdigert misstag både för henne själv och andra. Andra världskrigets Frankrike står i centrum i den andra delen. Robbie som hamnat i fängelse på grund av Briony går in i armén och deltar i de brittiska styrkornas reträtt till Dunkerque våren 1940. Briony utbildar sig till sjukskötare och arbetar under krigsåren på ett sjukhus i London, vilket skildras i del tre. I slutet av boken är den nu 77-åriga Briony en framgångsrik men svårt sjuk romanförfattare. Hon har till fullo insett och ångrat det misstag hon gjorde som barn och för att kunna försonas med det förflutna har hon skrivit en roman om händelserna.

Försoning är en välskriven, spännande och lärorik bok med ett överraskande slut. Skildringen av de krigstida förhållandena förflyttar läsaren in i skeendena på ett ovanligt genomgripande sätt. Den moraliska problematiken är central och tankeväckande. I romanen finns även en kärlekshistoria som är av avgörande betydelse för händelseutvecklingen.

Ian McEwan räknas som en av Storbritanniens främsta författare. Han erhöll det ansedda Bookerpriset 1998 för romanen Amsterdam och har nominerats ytterligare fem gånger, bland annat för Försoning. Denna roman har även filmatiserats.

Audience:

Tags:

Review by: Biblioteken i Nykarleby Monday, November 28, 2016