Färden genom mangroven

Maryse Condé, född på ön Guadeloupe i franska Västindien, hör till den karibiska litteraturens främsta författare. Hon har skrivit ett tjugotal romaner varav endast en del, än så länge, finns översatta till svenska. En av dessa är Färden genom mangroven (2007).

Francis Sancher hittas död i leran, djupt inne i mangroveskogen utanför byn Rivière au Sel på den karibiska ön Guadeloupe. Även om Sancher är illa omtyckt samlas alla bybor till hans likvaka.

Genom ett växlande berättarperspektiv får läsaren i tur och ordning ta del av de olika bybornas levnadsöden. Det intressanta berättargreppet ger en nyanserad bild av samhället. Varje persons berättelse bidrar samtidigt med en pusselbit till gåtan kring vem den döde Francis Sancher egentligen var.

Romanen beskriver en färgstark karibisk blandkultur och Condé skildrar naturen på ett unikt och gåtfullt sätt. Stämningen är tryckande och vemodig. Allting äger rum under en och samma natt med den stora fullmånen hängande ovanför och frågorna kring den döde Francis Sancher hängande i luften. Färden genom mangroven ger en inblick i en kultur vi inte påträffar alltför ofta i litteraturen.

Audience:

Tags:

Review by: Anna Gripenberg Jakobstads bibliotek Tuesday, January 31, 2012