Ett besök i björkarnas stad

Det finns många anledningar att besöka Umeå och nu finns det ytterligare en: det nya stadsbiblioteket och kulturhuset Väven.

artikel, Väven-collage

Svensk biblioteksförening ordnade 2015 en konferens kring bemötande i det nya stadsbiblioteket och kulturhuset Väven i Umeå och även en grupp bibliotekspersonal från Fredrikabiblioteken hade möjlighet att delta. Väven är ett vackert hus, designad både utifrån och inifrån för att påminna om björkar. Läget i centrala Umeå med utsikt över Ume älv är oslagbart. Förutom bibliotek finns det i samma hus Folkets bio (visar icke-kommersiella filmer), Kvinnohistoriska muséet, caféer och hotell.

Monica "Mocki" Borg-Sunabacka deltog också i konferensprogrammet och presenterade de fina läsprojekt de genomfört i Stadsbiblioteket i Jakobstad.

artikel, väven - jakobstads presentation

Vi fick också höra en föreläsning om en av Västerbottens mest kända författare, Sara Lidman. Det finns nu också en Sara Lidman-tunnel i Umeå. Nedan är en lista på några av böckern av och om henne.

1. Stilens munterhet

Subtitle: Sara Lidmans författardagböcker från Missenträsk 1975-1985