Ett annat liv

P. O. Enquist (f. 1934) är en av de mest lästa nutida svenska författarna. Han har varit verksam som journalist, kulturkritiker, dramatiker och författare. Han slog igenom som författare med dokumentärromanen Legionärerna (1968), och har bl.a uppmärksammats för romanen Livläkarens besök (Augustpriset år 1999).

Enquists roman Ett annat liv belönades också den med Augustpriset hösten 2008. Romanen har tydliga sjävbiografiska drag. Man får följa berättaren (P. O. Enquist) från barndomen i Norrland under 1930- och 1940-talet och genom ungdomsåren som studerande vid Uppsala universitet. P. O. blir en framgångsrik författare, pjäsförfattare och journalist och hans pjäser uppförs på teatrar världen över. Under 1980-talet kommer några år då ett tilltagande spritmissbruk beklagligt nog överskuggar hans liv.

Vad som är självbiografiskt och vad som är fiktion i boken kan väl ingen annan än författaren själv ta ställning till. Hursomhelst är Ett annat liv en storartad läsupplevelse, som också ger liv till en del av den svenska 1900-talshistorien.

Audience:

Tags:

Review by: Jakobstads bibliotek Wednesday, February 1, 2012