Ett år med min trädgård

En bok för den hängivne trädgårdsodlaren som kanske inte alltid har båda fötterna på jorden...

Capeks bok är ingen traditionell trädgårdsbok med praktiska råd. Den är snarare en kåserisamling med trädgårdsodling som tema.

Den borrar djupt i amatörodlarens själ. Alla som i någon period av sitt liv gripits av "odlingsvansinne" känner igen sig i Capeks trädgårdsodlare. Han (det är alltid en "han" i boken) är hängiven intill det komiska.

Trädgårdsmannens kropp: "Hade han utvecklats ur naturen, skulle han ha sett ut på annat vis ; han hade haft ben som en skalbagge för att inte behöva sitta på huk, och vingar, dels för skönhets skull, dels för att vara i stånd att höja sig över sina rabatter (...) eller åtminstone fått fyra armar och till var och en av dem ett huvud med mössa och ingenting mera ; eller fått utdragbara extremiteter som ett fotografiskt stativ."

Om jordförbättring: (...)"tillsätt bl.a. marmorstoft, treårig kogödsel, en handfull jord från en hängd jungfrus grav."
Trädgårdsmänniskan "går på jakt i hemmet efter äggskal, bränner ben, som blivit kvar efter middagen, gömmer sina avklippta naglar, spetsar på käppen en vacker hästboll på gatan."

Boken är indelad i kapitel som följer året, från januari till december. Trädgårdsodlaren gräver, sår och ympar rosor, åker på semester men skickar varje dag noggranna instruktioner till den stackars grannen som lovat vakta hans trädgård.

Om Karel Capek:
Tjeckisk författare, skrev bl.a. science fiction, uppfann ordet "robot" ("robota" betyder "trälarbete" på tjeckiska), skrev böcker tillsammans med brodern Josef Capek, som illustrerat Ett år med min trädgård.
Boken utkom år 1929, den svenska översättningen år 1934. Efter det har den getts ut flera gånger på svenska, senast år 1999.
Ser till min glädje att boken ska ges ut på nytt - troligen 2017..

Audience:

Tags:

Review by: Gunilla Klockars-Othman Monday, March 30, 2015