En mörkare himmel

En mörkare himmel är en lättläst och ganska underhållande bok av Mari Jungstedt.

Till skillnad från Jungstedts tidigare deckare utspelar sig ”En mörkare himmel”, som är en den första boken i en ny serie kriminalromaner, på Gran Canaria.
Journalisten Sara Moberg bor med sin familj på Gran Canaria, där hon driver en tidning inriktad på nordiska läsare. Hennes man Lasse äger ett litet hotell för gäster som söker sinnesfrid i den spanska övärlden. När en ung svensk kvinna hittas mördad på stranden, blir det så klart en stor nyhet för henne att bevaka. Spåren leder åt många håll, bland annat till ett yogacenter ensligt beläget intill havet. På samma hav har en liten fiskebåt försvunnit i vågorna flera år tidigare. Sara har den lokale kriminalkommissarien Quintana lindad runt sitt finger och får på så vis reda på en rad detaljer om utredningen.

När Sara skriver om fallet får hon hjälp av Kristian Wede, en norrman med bakgrund inom polisen, men som på grund av problem på sin tidigare tjänst nu bytt bana och är nyanställd vid öns norsk-svenska konsulat. Wede får i uppdrag att hålla kontakt med såväl utredarna som offrets familj.
Snart inser Sara och polisen att mordet på den unga kvinnan arrangerats för att efterlikna ett konstverk från renässansen.

Boken är bra, men dock är historien ganska förutsägbar och man kan rätt snabbt räkna ut vem som är mördaren. Miljöbeskrivningarna är bra och det är trevligt att drömma sig bort till värme och sköna stränder.

Audience:

Tags:

Review by: Stadsbiblioteket i Närpes Tuesday, May 19, 2015