En fager mö

En roman av en av USA:s mest hyllade och produktiva författare: Joyce Carol Oates.

Oates, som alltid hör till förhandsfavoriterna när årets Nobelpristagare i litteratur utses, har sedan 1960-talet skrivit romaner, pjäser och lyrik.

En fager mö utspelar sig i kuststaden Bayhead Harbor utanför New York. Sextonåriga Katya har fått jobb som barnflicka hos en av de förmögna familjerna i staden. Katya, som själv kommer från en arbetarklassfamilj i New Jersey, trivs med den omväxling som miljöutbytet ger. I Bayhead Harbor möter hon snart Marcus Kidder, en äldre gentleman och en av traktens celebriteter. Kidder imponerar på henne med sina konstnärliga talanger – han är författare, musiker, målare… De träffas upprepade gånger också hemma hos honom och han uppmuntrar henne att sitta modell för honom. Deras relation blir med tiden alltmer komplicerad, och Katya tvekar om hon har gjort rätt val, eller om hon borde bryta kontakten med mannen.

En fager mö är en komprimerad och spännande berättelse. Lika mycket som den behandlar relationen mellan Marcus och Katya, ställer den frågor om klass – de val vi gör i livet påverkas av vår uppväxt, mer än vi kan tro.

Audience:

Tags:

Review by: Jakobstads bibliotek Friday, February 10, 2012