En förlorad man

Ett familjedrama i Australiens olidliga hetta.

En förlorad man är den tredje boken av Jane Harper som utkommit på svenska. Alla tre innehåller ett spänningsmoment, men kan inte direkt kallas för deckare. Den här boken blev ändå utsedd till årets bästa svenska översatta kriminalroman 2019.  Alla Harpers böcker utspelar sig på den australiensiska landsbygden och ter sig för en nordisk läsare som väldigt exotiska. Det kan bli upp emot 50 grader varmt på somrarna och böckerna formligen ångar av hetta när Harper beskriver de ofta fattiga farmarnas vardagliga slit.

De två bröderna Nathan och Bub möts vid en gammal gravsten mitt ute i den australiensiska vildmarken, där de betraktar vad som finns kvar av deras tredje bror Cameron. Det är uppenbart att han dött en plågsam död i den brännande hettan, men hur har han hamnat där och var är hans bil? Bilen som, liksom alla farmares bilar, är utrustad med alla tänkbara förnödenheter, inte minst luftkonditionering och kallt vatten. Sådant som är helt livsviktigt i dessa trakter.

Småningom nystas det fram vad som utspelat sig under Camerons sista dygn i livet. Man får bland annat lära sig att det finns hederskodex, som inte under några omständigheter får brytas. En av dem är att man aldrig någonsin lämnar någon åt sitt öde i dessa vildmarker, oberoende vad man tycker om människan i fråga. Vem som lämnat vem överlåts åt läsaren att ta reda på. En stark bok om en värld som i så mycket skiljer sig från vår, men där människorna ändå är så väldigt lika oss.