Djurens känslor - och vår känsla för djur

Visste du att grisar kan reflektera över sin egen existens? Att kycklingar kan räkna? Att kalvar känner glädje när de lyckas lösa ett problem?

I Per Jensens bok ”Djurens känslor och vår känsla för djur” får vi ta del av de nyaste rönen kring djurens känsloliv och tankevärld. Vi får lära oss att djur – även de som i slutändan blir till mat på vår tallrik – har ett mycket mer nyanserat inre liv än vi kanske föreställt oss. De som har egna husdjur betvivlar kanske inte att deras älskade hund, katt eller häst kan känna liknande saker som vi själva och ge uttryck för sina känslor och upplevelser på olika sätt. Per Jensen visar att även så kallade produktionsdjur har ett rikt känsloliv, upplever stress och livsglädje och kan bli uttråkade eller sakna en flockmedlem.

Är då behandlingen av djuren i dagens lantbruk rimlig när vi vet att deras känsloliv inte skiljer sig så mycket från vårt? Vetskapen om att djuren bakom maten är tänkande och kännande personligheter borde leda till eftertanke och respekt. Och kanske den också kan göra det lättare att betala lite extra för att bonden ska kunna göra livet drägligare för sina djur medan de ännu är i livet.