Divergent

En dystopi, med så mycket känslor.

Ungdomarna i Chicago har livets största val framför sig. Samhället de lever i är uppdelat i fem falanger: De fridfulla, De ärliga, De lärda, De osjälviska och De tappra. Nu är tiden inne och stadens ungdomar ska välja vilken falang de vill tillhöra resten av sina liv. När de gjort sitt val finns det ingen återvändo. För Beatrice Pryor finns det två alternativ, att stanna med sin familj i De osjälviska eller att byta till den hon innerst inne hört till. Beatrice gör ett val som till och med förvånar henne själv. Falangens noviser sätts på prov och de är bara de tio bästa som får stanna i falangen. Kommer hon att klara det eller måste hon leva som falanglös resten av sitt liv?

När människor som recenserar böcker skriver i sina recensioner att de sträckläste boken, tänker man alltid att de överdriver. Men jag kan säga så här. Jag sträckläste Divergent. Jag var sjuk och kunde inte sova, så jag började läsa i stället. Jag hade hört många bra kommentarer om boken och hade själv läst bokens 80 första sidor och tyckte att den var helt kass. När jag den natten började läsa kunde jag inte sätta boken i från mig. Jag minns hur jag läste från kl. 2 på natten till halv 7 på morgonen. Då kom mamma och sade att jag borde försöka sova. När jag vaknade fortsatte jag. Jag läste alltså boken från början till slut på ca 8h i sträck (okej jag sov lite emellan men det var behövligt). Nej, jag skämtar inte. När jag hade ett kapitel kvar började tårarna trilla ner för mina kinder. Varför? Jo, för att bokens slut var så fint, men mest för att jag insåg att jag bara hade några enstaka sidor kvar.

Divergent är en lysande bok, trots att början är lite trögt. En dystopi, med så mycket känslor. Nu när jag sitter och skriver detta har jag rysningar över hela kroppen. Jag är i alla fall glad att jag ägnade hela min natts sömn åt den boken. Trött var jag dagen efter, men vet ni vad jag gjorde då? Jag satte mig i soffan och tittade på den filmatiserande versionen av boken. Sedan när mamma kom hem beställde vi del två, Insurgent, från Adlibris.

Audience:

Tags:

Review by: Korsholms bibliotek/Kajsa Österback, prao Thursday, November 12, 2015