Disa Hannuntytär

Kaari Utrion manttelinperijäksi tituleeratun Vuoren keskiaikaiseen Suomeen sijoittuva rakkaus- ja seikkailutarina.

Disa Hannuntytär on varakkaan turkulaisen kangaskauppiaan tytär ja hänet naitetaan nuorena neitona Pyhänkorvan kartanon vanhemmalle isännälle. Avioliitto ei alun jälkeen ole onnistunut; väkivaltainen mies sekä tämän ahneet ja kopeat sukulaiset tekevät Disan elämästä rankkaa. Erityisen raa’an vaimon kurituksen keskeyttää Disan 10-vuotias Viljami poika ja tästä isänsurmasta alkaa Disan ja Viljamin pakomatka keskiaikaisessa Suomessa.

Isänsurmasta rangaistaan yleensä ankarasti ja lieventäviä asianhaaroja ei juuri ole. Disa haluaa suojella ainokaista lastaan kovalta kohtalolta ja pako Pyhänkorvasta verikoston pelossa on ainoa mahdollisuus. Disan toiveissa on saada suojelusta ja armahdus joko kirkolta tai sitten joltakin maalliselta mahtimieheltä.

Disa on tarinan edetessä vielä nuori ja komeaksi kuvattu nainen. Monet miehet kiinnittävät huomiota voimaantuneeseen ja tomeraan rouvaan. Myös Disan pitkään uinuneet romanttiset tunteet miehiä kohtaan heräävät mutta onko niiden kohteena Turun linnanherra vai urhea laivuri, joka pelastaa Disan useamman kerran tämän matkansa varrella kohtaamista ongelmista.

Disa Hannuntytär on mukava historiallinen romaani. Historiallinen taustatyö on tehty huolellisesti ja linnat sekä monet tarinaa taustoittavat merkkihenkilöt perustuvat todellisuuteen. Vaikka tarina on välillä hieman ennalta-arvattava niin romanttiselle seikkailutarinalle tämä sallittakoon.

Audience:

Tags:

Review by: Pietarsaaren kirjasto Tuesday, August 5, 2014