Detta är Paris

Upptäck storstäderna med Miroslav Saseks nostalgiska resehandböcker.

Detta är Paris ingår i en serie reseguider som i första hand riktar sig till barn. Böckerna gavs ut mellan åren 1959-1974 och är skapade av den tjeckiske författaren och illustratören Miroslav Sasek. Serien har getts ut i nytryck på svenska och omfattar guider till städerna Paris, London, Rom och New York.

Böckerna ger en bra presentation av städerna och deras invånare. Texterna är korta men informativa. Fakta om de olika resmålen varvas med presentationer av de viktigaste sevärdheterna. Här och var inflikas dessutom rolig information om vardagslivet och kulturen, t.ex. om alla katter som bor i Paris och alla motorcyklar som finns i Rom. Saseks bilderböcker är framförallt estetiskt tilltalande med de vackra, tidstypiska 60-talsillustrationerna.

En hel del har förändrats i städerna sedan böckerna gavs ut. I slutet av varje bok finns därför anmärkningar om vad som har ändrat, t.ex. att det sedan 1989 finns en stor glaspyramid utanför entrén till museet Louvren.

Detta är Paris och de andra böckerna i serien passar bra för lite äldre barn som är nyfikna på världen, men kan också läsas av vuxna som ska ut och resa eller som bara vill bläddra och njuta av de vackra bilderna.

Audience:

Tags:

Review by: Anna Gripenberg Friday, August 3, 2012