Det första jag tänker på

Ida Jessen är en dansk författare, som debuterade 1989 och har publicerat en rad novellsamlingar, barnböcker och romaner. Den första av hennes romaner som översatts till svenska är ”Foxy Lady I-V” (2003).

Det första jag tänker på berättar om journalisten Birgitte från Köpenhamn som besöker sin väninna i deras barndomsmiljö på den danska landsbygden. Birgittes barndomsvän Lisa är en engagerad och omtyckt präst i det lilla samhället, där hon bor med sin man och sina två barn.

Alldeles i bokens inledning händer det som är varje förälders mardröm – Lisas sjuårige son blir överkörd och dödad. Bilföraren smiter från platsen och man misstänker snart sagt vem som helst i byn.

För familjen blir det ett tungt sorgearbete och Brigitte stannar kvar i byn och ställer upp som Lisas stöd. Väninnorna är på många sätt är varandras motsatser – Birgitte beskrivs som den intellektuella singeltjejen från storstaden medan Lisa står för de traditionella värderingarna och den kristna livssynen. För Birgitte innebär deras återupptäckta bekantskap att hon hittar en ny mening också med sitt eget liv.

Ida Jessen beskriver sina personer insiktsfullt och skickligt. Det första jag tänker på är mycket mer än den kriminalroman, som den beskrivits som.

Audience:

Tags:

Review by: Jakobstads bibliotek Tuesday, January 31, 2012