Den sovande och sländan

En förtrollande vacker saga för alla åldrar.

Dagen före sitt bröllop med prinsen får drottningen olycksbådande nyheter. I landet bortom bergen sprider sig sömn som en farsot. Det började för länge sedan med en ond fé, en förbannelse och en sovande prinsessa i ett slott täckt av törnrossnår. Nu verkar förbannelsen sprida sig, folk och fä somnar och vaknar sen inte igen. Farsoten sprider sig snabbt och bergskedjan mellan länderna är kanske inte tillräckligt för att skydda drottningens rike. Så det blir inget bröllop. Drottningen tröstar och kysser sin prins farväl sedan låter hon hämta ringbrynja, svärd och proviant. Därefter rider hon ut för att bryta förbannelsen.

Denna berättelse är en remix av de gamla välkända sagorna om Snövit och Törnrosa. Men i Gaimans version är inget riktigt så enkelt som det brukar vara i sagornas värld. Snövit är drottningen som ska till att gifta sig. Hon är vuxen nu men ser faktiskt inte fram emot bröllopet särskilt mycket. Visst är prinsen söt och så, men hon skulle helst inte gifta sig ännu. Helst vill hon nog se mer av världen först. Hon är en beslutsam och stark ung drottning. Det är hon, och ingen prins, som ger sig av för att bryta förtrollningen och väcka prinsessan. Men den sovande Törnrosa är inte heller riktigt som förväntat...

Denna saga lämpar sig väl för intim högläsning för lite äldre barn. Men den passar också bra för både unga och vuxna. Berättelsen har flera lager och kan tilltala både ytligt och på djupet. Och vem som helst kan förtrollas av de vackra illustrationerna av Chris Riddell!

Audience:

Tags:

Review by: Korsholms bibliotek Wednesday, February 17, 2016