Den lysande världen

”Hade det någonsin funnits ett konstverk som inte var fyllt av betraktarens eller åskådarens eller läsarens eller lyssnarens förväntningar och fördomar, hur lärda och förfinade dessa personer än var?” Såhär resonerar en av personerna i boken.

”Hade det någonsin funnits ett konstverk som inte var fyllt av betraktarens eller åskådarens eller läsarens eller lyssnarens förväntningar och fördomar, hur lärda och förfinade dessa personer än var?”  Såhär resonerar en av personerna i boken.
Hm, berättar detta boktips alltså mer om bokens läsare än om boken?
Konstnären Harriet Burden gör ett experiment, hon låter i tur och ordning tre män presentera hennes egen konst som sin. Hon vill se hur konsten då tas emot, är mottagandet annorlunda för att konsten sägs ha en manlig upphovsman?  Det är inte bara Harriet som påverkas av experimentet, det gör också de manliga konstnärerna, alla tre på olika vis. Genom detta tema handlar romanen också  om människans behov överlag av att bli sedd och om självkänsla.
I och med att Harriet, hennes liv och hennes konst berättas av många olika personer får vi en fyllig bild av henne. En fyllig bild, men ändå inte en hel bild. Allas inlägg färgas av var de står i förhållande till Harriet, men också av vad som styr deras liv, av vad de intresserar sig för. Och kan vi alls känna och förstå en människa till 100%?
”Den lysande världen”  är en inte helt lättläst bok, man får titt som tätt stanna upp och fundera över vad man läst. Hustvedt ger inga färdiga svar på de frågor hon ställer, dem får läsaren själv fundera vidare på.

Audience:

Tags:

Review by: Pedersöre bibliotek Thursday, January 29, 2015