Den gyllene hårnålen

För den historieintresserade kunde ”Den gyllene hårnålen” av Maria Gustavsdotter vara något för en stunds njutbar läsning.

Här får vi följa med under Cecilia Vasas (kung Gustav Vasas dotter) händelserika liv under 1500-talet, berättad i romanform av hennes fiktiva kammarjungfru Märta. Man får följa de två kvinnorna ända sedan de möts i tioårs ålder fram till deras ålderdom. Det antyds i boken att de båda kvinnorna hade ett lesbiskt förhållande, men det finns inga bevis för att Cecilia skulle ha haft sådan läggning i verkligheten.

Boken är väldigt lättläst och rör sig i omväxlande miljöer som Gripsholms slott, Vadstena slott (där man får ta del av den stora skandalen som kom att kallas Vadstenabullret), drottning Elizabeth I:s hov i England,  Baden-Rodemachern i Frankrike, där hon hamnade som gift, och Arboga där hon blev tilldelad förläningar av sin bror kung Johan. Cecilias liv handlade mycket om barnsbörd, hon fick 6 söner och orsakade ytterligare en skandal genom att föda en dotter fyra år efter att hon blivit änka. Men ännu mera handlade det om en slösaktig kvinna som ständigt levde över sina tillgångar och därmed hade enorma skulder, och hon försökte få löst pengar var hon än drog fram. Hon hamnade också i flera obehagliga situationer då hon tvingades konfronteras med folk som hon var skyldig pengar.  Boken skildrar på ett intressant vis kvinnornas ställning under 1500-talet då det var männen och religionen som styrde. Också skillnaden mellan adel och folk av simplare börd och oäktingar skildras tydligt.

Maria Gustavsdotter har gjort ett bra researcharbete men om man söker vidare på Cecilia Vasa märker man att alla hennes bravader inte rymts med i romanen. En färgstark, intelligent och självsäker kvinna som följde sina egna begär och instinkter men ändå blev tvingad att lyda de män som var satta att bestämma över henne.

Audience:

Tags:

Review by: Helena Österblad Malax bibliotek Wednesday, July 5, 2017