Den gröna vägen

En berättelse om de fyra irländska syskonen Madigan och deras mor Rosaleen

Syskonen Madigans gamla mor Rosaleen har kallat hem sina vuxna barn för att fira en gemensam jul och meddelar att hon tänker sälja barndomshemmet.

I första halvan av boken får vi möta de fyra syskonen och deras mamma, var och en under en kort tid av deras liv. Berättargreppet är oerhört skickligt genomfört. Varje berättelse är som en novell och man får en känsla av att Enright kunde skriva fem olika romaner om var och en av karaktärerna.

Sönerna Dan och Emmett: den äldre brodern i New Yorks intellektuella gaykretsar, den yngre biståndsarbetare i Afrika. Döttrarna Constance och Hanna: den äldre har stannat kvar i hembygden, den yngre i Dublin, lätt alkoholiserad.

Mamman, Rosaleen, både älskar och ogillar sina barn. Främst tycker hon att de är otacksamma.

Det är mycket dramatik och känslor i boken och man kan väl inte helt tycka om någon av karaktärerna men det gör bara läsningen intressantare och sätter ens fantasi i rörelse.

Anne Enright, född 1962 i Dublin, tilldelades 2007 Man Booker Prize för romanen The Gathering (Sammankomsten). I sina böcker behandlar hon ofta teman som familjerelationer, kärlek, sex, Irland och det irländska.

Audience:

Tags:

Review by: Gunilla Klockars-Othman Tuesday, January 17, 2017