De kommer att drunkna i sina mödrars tårar

Allt är fel. Vi borde inte vara här.

En kontroversiell konstnärs framträdande i en bokhandel avbryts av att tre terrorister stormar in och tar besökarna som gisslan. Terroristerna, två män och en kvinna, säger sig tillhöra terrororganisationen Daesh och allt filmas. Under attacken vänder sig kvinnan plötsligt till en av männen och säger: Allt är fel. Vi borde inte vara här. Två år senare besöker en författare kvinnan som är inspärrad på en psykiatrisk klinik. Hon har tagit kontakt med författaren för att hon vill att han berättar hennes historia. Hon hävdar att hon kommer från framtiden.

"De kommer att drunkna i sina mödrars tårar" är en dystopi om ett framtida samhälle där människor delas in i zoner och där det endast finns en sanning. Berättelsen utspelar sig på flera tidsplan och trots att den är orimlig så skriver Anyuru så att jag tror honom. En sann läsupplevelse.

Johannes Anyuru är född 1979 och debuterade 2003 med diktsamlingen "Det är bara gudarna som är nya". Han har därefter bl.a. gett ut romanerna "En storm kom från paradiset" och "Skulle jag dö under andra himlar".

Läs också:

Audience:

Tags:

Review by: Lina Granqvist Björkskog Friday, May 5, 2017