Blå tråd

En bok för dig som inte läst fantasy tidigare, men som vill pröva på genren.

Kira är född med ett deformerat ben och skulle det inte ha varit för hennes mor och hennes morfars anseende skulle hon ha blivit satt på Fältet för att dö. Dit förs alla som är sjuka, döende eller som annars har ett lyte som gör att de inte kan vara produktiva medlemmar i samhället.

Plötsligt dör Kiras mor i en mystisk sjukdom och Kira vakar vid hennes sida på Fältet i fyra dagar. Förutom sin vän Matt är nu Kira ensam i samhället. Pappan dog på en jakttur innan Kira föddes. Nu när modern också är borta gör de andra kvinnorna snabbt upp planer för den mark Kira ärvt efter sin mamma.

Kira visar sig ha en alldeles enastående förmåga att skapa vackra handarbeten med hjälp av nål och tråd. När hon blir utmanad av samhällets i särklass elakaste kvinna är det denna förmåga som räddar henne från att bli utkörd från samhället. Hon blir istället omhändertagen av Väktarnas råd. Hon får ett eget rum med alla bekvämligheter och hon får i uppgift att reparera Sångarens kläder. Sångaren är den som sjunger sångerna om hur världen och samhället blivit till. Klädnaden hjälper honom minnas sångerna och visar samtidigt upp hela skapelsen för samhällets medborgare. I huset där Kira bor finns också Thomas träsnidaren. Han har också kommit till Väktarnas råd då hans föräldrar dog i ett blixtnedslag. Kira börjar ana oråd. Allt står inte rätt till. Väktarnas råd har den totala makten och allt de gör är inte det rätta. Det går upp för Kira att hon är en bricka i rådets maktspel.

Den här boken rekommenderas åt läsare som vill pröva på att läsa böcker ur fantasy-genren. Berättelsen i boken sker under ett ganska kort tidsspann, men man hinner ändå lära känna karaktärerna. Denna bok är del två i en bokkvartett. Första boken Den utvalde handlar också om ett barn som får en speciell uppgift i det samhälle han bor i. Den tredje boken Budbäraren handlar om Kiras vän Matt. Den fjärde boken heter Sonen och handlar om samhället man läst om i Den utvalde.

Audience:

Tags:

Review by: Johanna Häggblom Wednesday, May 31, 2017