Bibliotekskatten Dewey: En småstadskatt som älskades av hela världen

Berättelsen om bibliotekskatten som tog hela världen med storm.

Det sägs att ett hus inte är komplett utan böcker och katter. Det samma kan också gälla för ett bibliotek, åtminstone är det ett budskap som förmedlas genom denna roman. Boken handlar om katten som en kall vinternatt blivit instoppad i bibliotekets bokinkast, där han på morgonen hittas av personalen. De tar hand om katten och besluter att han ska få stanna när ingen  ägare hittas. Katten får namnet Dewey Readmore Books och är snart mycket omtyckt och ett givet inslag i biblioteksmiljön, för såväl kunder som personal.

Boken är verklighetsbaserad och Deweys historia vävs ihop med bibliotekarien Vicki Myrons liv. I boken berättar hon om hur Dewey påverkat biblioteket, småstaden Spencer i delstaten Iowa i USA, men också hennes eget liv. Läsaren får följa vardagen på biblioteket, Deweys vanor, ovanor och upptåg. Myron återger hur Dewey mottogs på biblioteket och dessutom blev känd världen över, men hon belyser också de negativa rösterna som kritiserade att en katt vistades på ett offentligt bibliotek. Boken är ett absolut måste för alla som gillar katter, men du behöver ändå inte vara kattälskare för att kunna njuta av denna bok. Vem som helst smälter av att läsa om den kloka och påhittiga bibliotekskatten.

Tipsat av: Kristinestads bibliotek den 14 juli 2016