Berättelsen om Pi

Berättelsen om Pi är en fantastisk och originell berättelse om sextonårige Pi som överlever ett tragiskt skeppsbrott ute på Stilla Havet. Författaren Yann Martel vann det prestigefyllda Bookerpriset 2002 och 2012 gjordes en film av boken.

Boken är den indiske pojken Pis berättelse om överlevnad ensam ute på en livbåt under 227 dagar tillsammans med en bengalisk tiger, Richard Parker. Ombord efter det tragiska skeppbrottet finns till att börja med en hyena, en zebra, en orangutang, Richard Parker samt Pi. Slutligen är Pi ensam med Richard Parker, men lyckas tack vare sin uppfinningsrikedom, livserfarenhet och mentala styrka bemästra svåra situationer. Kampen mellan liv och död blir tydlig, men genom sin enkla och okomplicerade syn på tillvaron klarar sig Pi igenom det ena äventyret efter det andra ute på havet.

Under de dagar och nätter Pi tillbringar på havet guppande i sin livbåt hinner han fundera över livet och Gud, människorna och djuren. Resan är grym, men präglas av harmoni och livsfilosofi.

Boken är ovanlig, spännande och klok.  Den är en riktig läsupplevelse som genomsyras av uppslukande berättarkonst. Berättelsen om Pi en otrolig berättelse, men ändå realistisk. Den rekommenderas till alla oavsett smak.

Audience:

Tags:

Review by: Jakobstads bibliotek Monday, February 4, 2013