Bamse

Maailman vahvin Nalle täyttää 50 vuotta!

Maailman vahvin (ja kiltein!) Nalle täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Nalle, Kilpinen, Pomppu ja muut ystävät esiintyvät ensimmäistä kertaa sarajakuvana ruotsalaisessa Allers-lehdessä vuonna 1966. Vuonna 1973 Nalle sai oman sarjalehdensä, joka nykyyän julkaistaan useassa maassa - myös Suomessa. Sarjakuvapiirtäjä Rune Andréasson (1925-1999) loi Nallen ja muut hahmot.

Tunnetko kaikki hahmot?


Nallesta tulee maailman vahvin nalle kun hän syö isoäidin tekemä jymyhunajaa. Hän on myös maailman kiltein nalle ja auttaa kaikkia – sekä ystäviä että vihamiehiä.

Kilpinen on yksi Nallen vanhimmista ystävistä. Hän on keksijä, jonka kuori on täynnä yllätyksiä. Hän ei pidä stressistä. Yksi hänen keksinnöistä on ruoka- ja unikello. Kun kello soi, melkein mitään ei voi estää Kilpistä syömisestä tai nukahtamisesta.

Pomppu on Nallen ja Kilpisen ystävä. Häntä usein pelottaa kun hän seikkailee Nallen ja Kilpisen kanssa. Hän tulee kuitenkin aina apuun kun on tiukat paikat, vaikka hän ei oikeastaan uskaltaa.

Nallen isoäidin nimi on Augusta Beata. Hän asuu korkealla vuorella yhdessä Kissa Jansonin ja Kotihiiren kanssa. Augusta Beata keittää Nallelle jymyhunajaa salaisen ohjeen mukaan.

Kissa Janson on epätavallinen kissa, joka ei pidä hiirten metsästämisestä. Kissa Jansonin paras ystävä on Kotihiiri, ja he asuvat Nallen isoäidin kanssa. He ovat parhaita ystäviä mutta joskus he myös kiusaavat toisiaan.

Leena on Nallen vaimo. Heillä on yhdessä neljä lasta: kolmoset Nalle-Maija, Lennu ja Teddy sekä kuopus Pampula.

Nalle-Maija, Lennu ja Teddy ovat kolmosia. Nalle-Maija on kiltti, rohkea ja vähän kapinallinenkin. Hän saa voimaa jymyhunajasta, mutta saa myös mahakipuja.  Lennu on yhtä kiltti kuin sisaruksensa, mutta ei yhtä rohkea. Teddy on viisas ja varovainen. Hän pitää lukemisesta ja oppii mielellään uutta.

Pampula on Nallen ja Leenan nuorin tytär. Pampula ei ole ihan niin kuin muut, hän esimerkiksi oppii vähän hitaasti. Hän on kuitenkin maailman kiltein. Hänen paras ystävä on Minihyppy, jonka kanssa hän menee päiväkotiin.

Niina-Kaniini on Pompun vaimo. Yhdessä heillä on poika, Minihyppy. Niina-Kaniini on Pomppua rohkeampi. Hän työskentelee toimittajana.

Minihyppy on Pompun ja Niina-Kaniinin touhukas poika. Hän ei koskaan ole paikallaan ja mitään ei voi häntä pysähdyttää. Minihyppy on aina iloinen eikä pelkää mitään.

Susi oli aikoinaan ”ilkeyden maailmanmestari” mutta Nallen avulla hänestä tuli kiltti, ja hän ryhtyi hoitamaan Nallen hevosia. Suden serkukset ovat kuitenkin vielä ilkeitä ja tekevät kaikenlaista pahaa.

Kroisos Myyrä on Nallen pahin vihamies. Hänellä on iso omaisuus, mutta se ei riitä hänelle, vaan hän yrittää jatkuvasti saada lisää rahaa. Kroisos Myyrä on liikemies, ja hänen palveluksessa on useita metkumyyriä jotka tekevät rikoksia Kroisoksen kehotuksella.

Kasimir Kettu on älykäs rosvo. Hän on erittäin kekseliäs ja keksii aina uusia rikoksia.

Nallen historian tärkeät vuosiluvut

  • 1966 Nalle, Pomppu ja Kilpinen ystävineen kohtaavat yleisön. Sarjakuva alkaa ilmestyä ruotsalaisessa Allers-lehdessä, ja mustavalkoinen elokuva näytetään Ruotsin televisiossa.
  • 1972 Ensimmäinen värielokuva näytetään televisiossa.
  • 1973 Nalle saa oman sarjakuvalehtensä.
  • 1981 Nalle ja Leena menevät naimisiin
  • 1982 Kolmoset Nalle-Maija, Lennu ja Teddy syntyvät
  • 1983 Pampula syntyy
  • 2014 Ensimmäinen kokoillan elokuvan ensi-ilta
  • 2016 Nalle täyttää 50 vuotta

Lähteet: bamse.se, Allers

Audience:

Tags:

Written by: Fredrika-kirjastot Tuesday, September 20, 2016