Bamse

Världens starkaste björn fyller 50 år!

Bamse, världens starkaste (och snällaste!) björn fyller år 2016 50 år . Bamse tillsammans med Skalman, Lille Skutt och de andra vännerna hade premiär som serie i veckotidningen Allers år 1966. Sedan år 1973 har Bamse sin egen serietidning, som utges i flera länder. Bamse och de övriga karaktärena skapades av serietecknaren Rune Andréasson (1925-1999).

Känner du karaktärerna i Bamse?

När Bamse äter Farmors dunder-honung blir han världens starkaste björn. Han är också världens snällaste björn och hjälper alla som behöver hjälp – vänner som ovänner.

Lille Skutt är bäste vän med Bamse och Skalman. Han är ofta rädd när han följer med vännerna på äventyr, men trots det ställer han alltid upp när det verkligen kniper. Fast han egentligen inte vågar.

Den klurige uppfinnaren Skalman är en av Bamses äldsta vänner. Han har många överraskningar i sitt skal. Skalman tycker inte om att stressa. Bland alla sina uppfinningar tycker han bäst om mat- och sovklockan. När den ringer finns det nästan inget som kan stoppa honom från att äta eller sova.

Bamses farmor heter Augusta Beata. Hon bor på Höga berget tillsammans med Katten Janson och Husmusen. Det är Farmor som kokar Bamses dunderhonung efter ett hemligt recept.

Katten Janson och Husmusen bor tillsammans med Farmor uppe på Höga berget. Janson är en ovanlig katt som inte tycker om att jaga möss. Katten Janson och Husmusen är bästa vänner men retas också med varandra ibland.

Brummelisa är gift med Bamse. Tillsammans har de fyra barn: trillingarna Nalle-Maja, Teddy och Brum samt lilla Brumma.

Nalle-Maja, Brum och Teddy är trillingar. Nalle-Maja är snäll, modig, självständig, och kan ibland vara lite rebellisk. Nalle-Maja blir också stark av dunderhonung, men hon får också väldigt ont i magen. Brum är lika snäll som sina syskon men inte så modig. Teddy är klok och försiktig, och älskar att läsa och att lära sig nya saker.

Brumma är Bamses och Brummelisas yngsta dotter. Skalman har en gång sagt att ”Brumma inte är som andra”. Hon är lite klumpig och långsam och hon pratar inte så bra. Men hon är världens snällaste unge och ser gott i alla. Hennes bästa kompis är Mini-Hopp. De går på dagis tillsammans.

Nina Kanin är gift med Lille Skutt och tillsammans har de sonen Mini-Hopp. Nina Kanin är hjälpsam och snäll, men också betydligt tuffare än Lille Skutt. Hon jobbar som journalist på tidningen Folkets Blad och följer ibland med vännerna ut på äventyr.

Mini-Hopp är Lille Skutts och Nina Kanins ovanligt energiske son. Han är aldrig stilla och omöjlig att stoppa. Mini-Hopp är alltid glad och inte rädd för någonting.

Vargen var en gång i tiden ”världsmästare i elakhet” och en riktigt ond figur. Men Bamses snällhet smittade av sig och Vargen blev snäll och fick hjälpa till att sköta hästarna i stallet. Vargens kusiner brukar ställa till med allehanda elakheter och gör sitt bästa för att locka med Vargen.

Krösus Sork är en av Bamses värsta fiender. Han skyr inga medel för att öka sin redan stora förmögenhet. Krösus Sork är en affärsman och har en hel stab av arbetande sorkar i olika positioner. Han utför aldrig själv de kriminella handlingarna utan alla skumraskaffärer överlåter han till sina Fixaresorkar.

Reinard Räv är en smart skurk som bor i Mickelborg, långt ute i skogen. Han är mycket intelligent och slug och hans uppfinningsrikedom vet inga gränser när det gäller att komma på olika sätt att genomföra det perfekta brottet. 

Viktiga årtal i Bamses historia

1966 Bamse, Lille Skutt, Skalman och deras vänner möter publiken. Bamse började gå som seriestripp i tidningen Allers. Samtidigt visades svartvita Bamsefilmer i Sveriges Television.
1972 Den första filmen i färg visas i television
1973 Tidningen Bamse börjar utkomma
1981 Bamse gifter sig med Brummelisa
1982 Trillingarna Nalle-Maja, Brum och Teddy föds
1983 Brumma föds
2014 Första långfilmen med Bamse har premiär på bio
2016 Bamse fyller 50 år

Källor: bamse.se, Allers

På ditt bibliotek kan du låna olika typer av material med Bamse, allt från serietidningar och böcker till filmer.

Audience:

Tags:

Written by: Fredrikabiblioteken Tuesday, September 20, 2016