Balzac och den kinesiska lilla skrädderskan

Mozart tänker på ordförande Mao.

Med den repliken räddar Lou sin vän den namnlöse berättaren och hans fiol. Lou och berättaren är från intellektuella familjer och under Maos regim tvångsförflyttade för att “omskolas” till jordbruksarbetare i en liten by.

Det är ett hårt, smutsigt och farligt arbete men Lou och hans vän klarar sig bättre än andra undan det hårda arbetet genom sina berättarfärdigheter och sina kulturella intressen. Mitt i allt slit blir de en dag skickade för att gå på bio. Deras uppgift är att återberätta filmen för byborna, något de klarar av med bravur. De stjäl också en kappsäck full med skatter, det vill säga förbjudna västerländska klassiker, romaner av Balzac, Dumas och Brontë.

Genom böckerna öppnar sig en värld som inte alls liknar kulturrevolutionens bild av verkligheten. Pojkarna blir förtrollade och besatta av den förbjudna världen. Dessutom träffar de den Lilla skrädderskan som båda blir förälskade i. Den lilla Skrädderskan är alldeles outbildad och pojkarna tar sig an hennes utbildning bland annat genom att läsa högt ur Balzacs romaner. Resultatet blir dock inte riktigt vad de tänkt sig.

En lättläst, rolig och förtrollande berättelse om kärlek, litteratur, ungdom och livslust i ett aktuellt land.

Tipsat av: Jakobstads bibliotek den 27 januari 2012