Böckerna bakom ett cafébageri – 8 böcker som inspirerade mig på Malins café

I nästan tre år har Malin Båtmästar levt ett liv som en hel del människor beskriver som sitt ultimata drömliv – det kreativa och fria livet som caféägarinna. I den här texten berättar hon litet kort om sitt café och ger dig en titt i cafébageriets bokhylla – hon vill tipsa er om de bästa bakningsböckerna som hon flitigt använt under den här tiden.

Det var första maj 2012 som jag och min tvillingsyster öppnade dörrarna till ”Malins café” i Malax. Vi satsade på hembakat och handgjort, alltid nybryggt kaffe och moderna bakverk i vitrinen. Jag bakade cupcakes på löpande band i tiotals varianter och bröddegarna fick nya smaksättningar var och varannan dag. Varje dag var ett kreativt experiment. Jag hade ju ingen chef som berättade för mig vad jag skulle tillverka – det bestämde jag ju själv!

Det tog inte särskilt länge innan vi hade bakat ihop så mycket nya recept att det räckte till en alldeles egen kokbok. Jag fyllde den med mina bästa recept från caféts första år och tillsammans beskrev vi hur det gick till när vi öppnade stället. Boken kallade vi ”Söta öde – recept och insikter från Malins café” och den trycktes i tusen exemplar på eget förlag. ”Modigt” tyckte någon. ”Vansinnigt mycket böcker” tyckte en annan. ”Ekonomiskt” ansåg jag själv. Det är så att en större upplaga per automatik sänker priset på varje enhet. Jag hade heller ingen anledning att lyssna på olyckskorparna för ett år senare fick jag rätt när jag räknade mina boklådor – bara kring 100 ex kvar. Vi hade sålt nästan alla böcker! Vilken lättnad. Det här med att skriva böcker och att dessutom ge ut den själv – det var helt nya jaktmarker för mig. Med cafét hade jag i alla fall en restaurangutbildning att luta mig på. Tur att det gick vägen hursomhelst. I nuläget kan jag dra lite på munnen åt allt elände som jag upplevde med den där bokutgivningen – men han som hade roligast åt hela bokspektaklet var nog ändå lastbilschauffören som hade fraktat en hel lastpall med lådor till oss märkta med etiketten ”söta öde”, klistrat lite här och var. Han hade nog fått sig ett gott skratt den dagen, och kanske lite huvudbry också. Vad kunde det vara i de där lådorna egentligen? Söta öde...

I skrivande stund är caféet precis nedlagt ( i förmån för andra projekt som jag ska börja sysselsätta mig med i höst) och jag ägnar mina dagar åt att gå igenom kökets saker som förhoppningsvis ska hitta nya ägare sinom tid. Ur ena hyllan tar jag ner mina kokböcker, ovärderliga kamrater och inspirationskällor för mig och caféets personal. Böckerna är lätt mjöliga och lite kantstötta trots att de är relativt nya. Några av böckernas sidor har kladdat ihop av kaksmet som rymt ur skålen under vispingen. Det är ett bra betyg för en kokbok – att den är lite smutsig. Då har den använts flitigt.

artikel, kokböcker2

Malins bokplock


Sötebröd från Brunkebergs bageri - Heléne Johansson

Den här boken lärde oss att baka våra bullar på kallt spad (det lönar sig faktiskt). Den lärde oss att baka allt från budapestrullar till alldeles perfekta tårtbottnar som vi alltid använde oss av till våra beställningsarbeten. Den innehåller praktiska grundrecept och även en hel del användbara råd kring bakningstekniker och val av råvaror. En bra sak är bilderna, många gånger har vi betraktat arbetschemat kring att kavla croissanter och jag tror till och med att det var någon praktikant som ritade av den sidan för att göra ett försök hemma.

Bröd från Brunkebergs Bageri - Heléne Johansson

Efter succén med Sötebröd-boken tvekade jag inte länge inför att köpa Helenes andra bok, brödboken, till caféet. Det var en bra investering – för efter många försök med surdegsbakning var det just den här boken som hjälpte mig att få till det på riktigt. Med att ”få till det” menar jag att jag lyckades baka så pass fina bröd att jag vågade lägga upp dem i brödhyllan till försäljning. Hittils hade mina surdegsbröd förpassats till lunchens brödkorg. Jag rekommenderar den här bokens recept för dig som önskar bra grundrecept på surdegsbröd, men den kan givetvis även ge
inspiration till bakning med jäst. Den innehåller väldigt bra inledande kapitel med fakta kring brödbakning som verkligen ger en bra inblick i bakningens kemi – som att saltet ska i sist. Visste du det?

Två systrars söta : 170 frestelser från The Cookbook Café - Lisa Eisenman & Monica Eisenman

Lisa och Monica drev under åtta år The Cookbook Café vid Jarlaplan i Stockholm, där de bjöd på det godaste ur sin repertoar av lunchrätter, kakor, tårtor och annat godis. Det resulterade i denna bok. Det var ganska givet att jag skaffade mig den här boken när jag själv öppnade café. Om jag ska vara ärlig så var det den här boken som gav mig idéen till att själv ge ut en cafékokbok. Eller kanske inte själva idén ändå – men modet. Kan de så kan väl jag.

Sommarens söta : 180 recept för soliga och regniga dagar - Lisa Eisenman Frisk & Monica Eisenman

Den här boken, skriven av samma systrar som boken ovan, hade jag i min samling redan innan jag öppnade caféet. Jag har aldrig sålt den (liksom många andra i samlingen) för den är helt enkelt för bra för det. Den är vacker att bläddra i också. När jag haft praktikanter i köket och de fått fria händer att baka vad de vill har de nästan alltid valt något recept ur denna bok. Den är helt enkelt så otroligt tilltalande att ta ner ur hyllan med sin rosa pärm och sommarhärliga bilder. Ett plus också för alla glassrecept och tips svalkande drycker.

United States of Cakes : bakverk och sötsaker från den amerikanska västkusten - Roy Fares

Jag har ofta använt mig av Roy Fares recept ur tidningar som ”BAKA” och köpte min första bok av honom ifjol, den här, United states of cakes. Den här boken fick oss att byta ut vårt grundrecept på chokladbottnar till cupcakes eftersom Fares recept slog vårt tidigare med hästlängder. Vi bytte även ut ett recept som vi använt för våra chocolate chip cookies – igen – Fares recept är bättre.

Det här är riktiga proffs- konditor – recept. Ingredienserna räknas på grammet. Du kan frestas att använda decilitersmått eftersom Fares faktiskt varit snäll och nämnt (inom parentes) hur mycket de där grammen blir i dl. Jag vill dock avråda dig från den frestelsen eftersom vi märkt att det kastar ganska mycket i hur mycket råvarorna blir i gram och i dl, det stämmer helt enkelt inte riktig överens. Så ta fram vågen och mät upp alla torrvaror så är du på säkra sidan. 

A piece of cake - Leila Lindholm

Den här boken har vi använt så flitigt så att den yttre pärmen i papper trasats sönder och fått kastas. Jag använde den flitigt redan innan cafét och det är knappast någon överraskning att det var den här boken som fick mig att börja baka cupcakes. Jag höll massor med kurser i cupcakes-bakning inspirerad av dessa recept. Jag började snart göra mina egna spinoffs men behöll Leilas grundrecept. En riktig klassiker är den här boken. Recepten är väldigt enkla och passar bra för nybörjare. 

Lomelinos tårtor - Linda Lomelino

Den här boken skaffade jag mig för att få lite ny inspiration till tårtdekorering. Jag började använda en dekoreringsmetod med palettkniven som går ut på att dra sneda streck i glasyren som jag sett att både Lomelino sportat med liksom tidigare nämnda Roy Fares. Så här dekorerade jag alla tårtor jag gjorde som beställningsjobb under sommaren 2014. Det var nog sommarens trend det, att göra mönster med palettkniven istället för att gå loss med spritspåsen. Lomelinos recept består ofta av ganska många moment, men det är ett roligt pyssel för den som tycker om att utmana sig i köket. Jag skulle inte rekommendera den för nybörjare eller personer med kort tålamod. Den där marängsmörkrämen... om du misslyckas med den så tänk på att det gjorde jag också flera gånger. Den är en prövning av episka mått.

Sylt och marmelad - Jan Hedh

Jag roade mig mycket den här tiden med att göra olika slags mathantverk som jag sålde på caféet och på marknader. Den här boken har varit närmast som en bibel för mig i skapandet av sylter och marmelader. Den är väldigt teknisk och god att luta sig på kunskapsmässigt för att sylten ska bli av god kvalitet. Jan Hedh, han är nog kungen av teknisk kunskap då det kommer till söta saker så han litar jag på. I den här boken får du bra med tips på vilka bär och frukter som passar med vilka kryddor, hur mycket socker du behöver för olika slags råvaror och hur du får sylten att hålla bäst. En ovärderlig bok för mathantverkare. Jag passar på och rekommenderar havtornscurden. Himmelsk.  

Text: Malin Båtmästar, www.sweetlifeofmalins.com

 1. Två systrars söta

  Subtitle: 170 frestelser från The Cookbook Café
  By: Eisenman, Lisa
  Language:
  Swedish
  Published: 2005
  Classification: Qcae
  Available as: Book
 2. Sommarens söta

  Subtitle: 180 recept för soliga och regniga dagar
  By: Eisenman Frisk, Lisa
  Language:
  Swedish
  Published: 2014
  Classification: 68.24
  Available as: Book
 3. United States of cakes

  Subtitle: bakverk och sötsaker från den amerikanska västkusten
  By: Fares, Roy
  Language:
  Swedish
  Published: 2013
  Classification: 68.25
  Available as: Book
 4. A piece of cake

  Subtitle: [Leilas favoritbröd och bakverk]
  By: Lindholm, Leila
  Language:
  Swedish
  Published: 2008
  Classification: 68.24
  Available as: Book
 5. Lomelinos tårtor

  By: Lomelino, Linda
  Language:
  Swedish
  Published: 2012
  Classification: 68.24
  Available as: Book
 6. Sylt och marmelad

  By: Hedh, Jan
  Language:
  Swedish
  Published: 2006
  Classification: 68.21
  Available as: Book

Audience:

Tags:

Written by: Malin Båtmästar Monday, September 29, 2014