Älgflickan

"Att rida på en älg var ingen omöjlig dröm längre".

Johanna älskar skoglivet. Hon klär sig oftast i jeans och skogshuggarskjorta och spenderar varje ledig stund i den mysiga kojan, byggd ovanpå på några pålar nära skogsträsket. Här bongar hon vilda djur som rådjur, rävar, skogsmöss och älgar. Speciellt älgarna fascinerar henne. Dagligen ser hon dem vandra förbi kojan på sin väg ner till träsket för att dricka vatten. Johanna undrar om man verkligen kan tämja en älg. Först måste man göra den tam, hur gör man det? Tycker älgar om popcorn? Kan man dressera en älg och skulle man faktiskt kunna rida på en älg? I sagoböcker har hon sett målningar av älvliknande väsen som rider på älgar. Älgar är så häftiga tycker hon.

Johannas kompis Sandra har hittat nya vänner och vill inte längre hålla till i kojan tillsammans med Johanna. Egentligen är Johanna väldigt bra på att vara ensam - för bra kanske....

Sen träffar hon Sixten, som påstår att han bor i skogen.

I motsats till Sandra så gör Six precis rätt. När han ljuger så håller han sig så nära sanningen som möjligt. Men vad är sanningen egentligen?

Vi vill tipsa om Malin Klingenbergs bok Älgflickan. Boken utkom 2018 och vann andra pris i i Schildts & Söderströms skrivtävling Berättelsen är bäst!

En härlig höstbok med korta kapitel som passar perfekt för natur- och skogvänner.

Författarstigen i Nykarleby:

Plats 20, stadsbiblioteket. Topeliusesplanaden 10

Malin Klingenberg ur Författarstigens författarhäfte

Lyssna till Malin Klingenberg när hon läser ur sin bok Älgflickan

Bibliotekets brandtrappa
Fram till våren 2016 verkade Nykarleby stadsbibliotek i stadens Ämbetshus på Topeliusesplanaden 7. Mitt i bibliotekslokalen fanns den rödfärgade spiraltrappan som ledde ner till bibliotekets klubbrum.

1. Författarstigen i Nykarleby

Written by: Johanna Häggblom

Upplev platser i Nykarleby på ett nytt sätt. Vandra, läs och lyssna till 20 författare som skrivit om olika platser i Nykarleby.

Audience:

Tags: