Azincourt

Sotaromaani sijoittuu yhteen Englannin sotahistorian kuuluisimmista taisteluista, Azincourtiin.

Azincourtin taistelu käytiin Englannin ja Ranskan välisen satavuotisen sodan aikana 25.10.1415. Englannin kuningas Henrik V vaati Ranskan kruunua itselleen ja marssi sotajoukkojensa kanssa ensin piirittämään Harfleurin kaupunkia ja sen jälkeen avoimeen taisteluun Azincourtissa. Aikaisemman historiantulkinnan mukaan ranskalaisia sotilaita on oletettu olleen tuossa taistelussa jopa 30 000 ja englantilaisia vain 6 000. Tämä lukumääräero ja Englannin kunniakas voitto ylivoimaa vastaan ovat tehneet Azincourtin taistelusta myyttisen uroteon. Uudemman tutkimuksen valossa sotajoukkojen osapuolten lukumääräero ei ole ollut näin räikeä. Keskiaikaisten taistelujen miesmääriä on tosin vaikea arvioida, koska historiankirjoitus ja silminnäkijäkuvaukset ovat saattaneet olla puolueellisia.
 
Azincourtissa suuri osa taistelun voitokkuudesta lasketaan englantilaisten pitkäjousimiesten ansioksi. Englannin vapaista talonpojista oli koulutettu päteviä varsijousimiehiä ja heillä oli pelottava maine tarkkoina ampujina. Varsijousi on raskas ase ja sillä ampuminen vaatii usean vuoden harjoittelun ja voimia. Varsijousi on kuitenkin nopeampi ladata kuin esim. tuon ajan kanuunat, joten Englannin armeijalla oli strateginen ylivoima jousimiestensä ansiosta Ranskan ammattisotilaita vastaan. 

Cornwellin romaanissa päähenkilöksi nostetaan jousimies Nicholas Hook. Hän toimii metsänvartijana kunnes päätyy sattumien kautta Henrikin armeijan mukana Ranskaan. Romaanissa kuvataan realistisesti piiritystilanteita sekä taisteluita, joihin Hook osallistuu. Myös joukkojen koulutus, sotilaitten toveruus, papiston toimet ja vanhat sukuriidat taustoittavat ajankuvaa ja Hookin elämää. Mukaan mahtuu myös hivenen romantiikkaakin.

Cornwellin romaania voi suositella sotahistorian ja realistisen historiankuvauksen ystäville.

 

 

Audience:

Tags:

Review by: Pietarsaaren kirjasto Monday, June 17, 2013