August Strindberg 1849-1912

I Sverige uppmärksammades en av de största och mest kända författarna genom tiderna genom Strindbergsåret 2012. August Strindberg dog i maj 1912, 63 år gammal.

August Strindberg 1849-1912

En av den svenska litteraturens största författare uppmärksammas genom olika evenemang på teatrar och konsthallar och i musikevenemang. “En dåres försvarstal”är årets bokcirkelbok i Stockholms stadsbiblioteks projekt ”Stockholm läser”
”Jag vågar bli glömd! Nej det är min stolthet att bli liksom bortblåst från jorden och icke lämna ett spår efter mig. – Men min Gud, en Horatio skulle jag dock ha velat haft som berättat min historia –den är inte vacker, men djävligt intressant. Jag tror ibland att jag har en förfärligt stor mission.” Visst hade han en mission August Strindberg och kanske han nog visste det, nu aktuell och mera levande än någonsin. Han finns med oss i vardagen i ordspråk och citat som vi inte alltid minns som Strindbergs.

Romanförfattaren

August Strindberg anses vara den första moderna romanförfattaren i Sverige och sitt genombrott som författare fick han med den samhällskritiska romanen ”Röda rummet” 1881.
Strindberg var en författare som väckte känslor han var inte rädd för att uttrycka sina åsikter och var bl.a. åtalad för tryckfrihetsbrott i samband med utgivningen av ”Giftas”. Hans åsikter var eller är sannerligen inte strömlinjeformade, som läsare dras man med av entusiasmen och skärpan men man blir också provocerad av hans texter.
Strindberg var tidvis bosatt utomlands och under en tid umgicks han i ockulta kretsar och var med om att försöka göra guld. Under den tiden hade han också psykiska besvär som han skildrar i bl.a. ”Inferno”. Till Strindbergs mest älskade verk hör ”Hemsöborna”, romanen om drängen Carlsson och Madame Flod. Många minns karaktärerna från Tv-filmen med Allan Edwall och Sif Ruud i huvudrollerna.

Från himmel till helvete

Strindberg hade ett komplicerat förhållande till kvinnor och var gift tre gånger. Han pendlade mellan att avguda och dyrka sina kvinnor till att angripa dem (verbalt)med ursinnigt hat.  Flere litterära verk har också utkommit om Strindbergs hustrur.
”Det är synd om människan.”  Citatet är ett ledmotiv i Strindbergs teaterpjäs:”Ett drömspel från ” 1901.
Strindberg var själv en kort tid skådespelare och två av hans kvinnor Harriet Bosse och Siri von Essen var skådespelerskor.  Vilket säkert bidrog till att inspirera honom till att skriva skådespel.  1907 startades Intima teatern med huvuduppgift att spela Strindbergs dramatik. Till de mest kända och lättillgängliga skådespelen hör ”Fröken Julie” som spelas än i dag på många teaterscener, för inte så länge sedan också i Jakobstad med lokala förmågor
Strindberg var en mycket produktiv och mångsidig författare. En mängd romaner, skådespel, dikter, pamfletter, satirer flödade ur hans penna. En genial språkkonstnär som skrev ”bekännelselitteratur” långt innan det blev ett begrepp.
August Strindberg hade också en konstnärlig ådra som målare. Han var en skicklig bildkonstnär och i synnerhet hans målningar med skärgårdsmotiv har rönt stor uppskattning. ”August ”- August Strindberg på ett annat sätt, uppmärksammades på Liljevalchs konsthall i Stockholm under Strindbergsåret 2012.

Text: Stadsbiblioteket i Jakobstad

Fotografiet tillhör och publiceras med tillstånd av Strindbergsmuseet.

 1. August & jag

  By: Furmark, Anneli
  Language:
  Swedish
  Published: 2009
  Classification: 84.3106
  Available as: Book
 2. Hemsöborna

  Subtitle: Skärkarlsliv
  By: Strindberg, August
  Language:
  Swedish
  Published: 1957
  Classification: 84.31
  Available as: Book
 3. Röda rummet

  Subtitle: skildringar ur artist- och författarlivet : en serieroman
  By: Demervall, Per
  Language:
  Swedish
  Published: 2003
  Classification: 84.3106
  Available as: Book
 4. En dåres försvarstal

  By: Strindberg, August
  Language:
  Swedish
  Published: 1976
  Classification: 84.31
  Available as: Book
 5. August Strindberg

  Subtitle: painter, photographer, writer
  By: Granath, Olle
  Language:
  English
  Published: 2005
  Classification: 74.93063
  Available as: Book
 6. Siri

  By: Einhorn, Lena
  Language:
  Swedish
  Published: 2011
  Classification: 84.31
  Available as: Book
 7. Om Strindberg

  Language:
  Swedish
  Published: 2010
  Classification: 86.31
  Available as: Book
 8. Fröken Julie

  By: Strindberg, August
  Language:
  Swedish
  Published: 2012
  Classification: 84.3105
  Available as: Book

Audience:

Tags:

Written by: Jakobstads bibliotek Wednesday, May 16, 2012