Arbeta och älska

Böcker om Tove Jansson. Ett liv fyllt av konst, mumintroll, resor, drömmen om att bygga en stuga på en öde ö.

Tuula Karjalainen: Tove Jansson, Älska och arbeta. En illustrerad biografi över Tove Jansson. Tove Jansson var en sällsynt mångsidigt konstnär som ville bli fyrvaktare. I boken får vi läsa om sambandet mellan liv och konst, hur hon påverkade sin samtid genom att leva och verka. Boken är illustrerad med många fina foton av Tove Janssons målningar.

Jansson, Tove: Brev från Tove Jansson (2014). En nyutkommen bok. Ett urval brev till människor som stått Tove Jansson nära, från 1930-talet till 1980.”Att läsa den stora utgåvan med Tove Janssons brev är det finaste sättet att fira hennes 100-årsjubileum, med tragik, komik och hbtq-historia ” säger Pia Ingström i sin recension av boken i HBL 21.9.2014.

I Resa med Tove: en minnesbok om Tove Jansson berättar Tove Janssons vänner och familj om personliga minnesbilder av Tove. Vi får läsa Per Olov Janssons text till Tove, Irmelin Sandman-Lilius, Birgitta Ulfssons och många fler. Texterna är olika men i många texter kommer Tove Janssons flit, vänlighet och vänfasthet fram. Tove var lekfull och gästfri men hade också behov av mycket avskildhet.

Tove Jansson och Tuulikki Pietilä: Anteckningar från en ö. Tove Jansson berättar om hur de till slut fick sin egen ö med stugan på Klovharun; om byggandet och livet där men också om avskedet från ön. Ansökan om byggnadstillstånd tog sin tid men Tove och Tooti bodde på Harun i tält medan de väntade. Det regnade hela tiden.

Litteraturcirkeln i Jakobstad träffades måndag 3.11.2014 och diskuterade Tove Janssons liv.

 1. Tove Jansson

  Subtitle: arbeta och älska
  By: Karjalainen, Tuula
  Language:
  Swedish
  Published: 2013
  Classification: 86.22
  Available as: Book
 2. Brev från Tove Jansson

  By: Jansson, Tove
  Language:
  Swedish
  Published: 2014
  Classification: 86.22
  Available as: Book
 3. Resa med Tove

  Subtitle: en minnesbok om Tove Jansson
  Language:
  Swedish
  Published: 2002
  Classification: 86.22
  Available as: Book

Audience:

Tags:

Written by: Annika Högväg Tuesday, October 7, 2014