Apupata

Lyhytproosaa Ranskasta

Hannu Väisänen on vuonna 1951 Oulussa syntynyt kirjailija ja kuvataiteilija. Suuren yleisön tietoisuuteen hän nousi ensimmäisen kerran kuvittamalla Kalevalan juhlapainoksen vuonna 1999. Hän on tehnyt myös mm. alttaritaulumaalauksia ja maalauksia Suomen kansallisoopperaan. Taiteellisista ansioistaan hän on saanut Ars Fennica -palkinnon vuonna 1997 ja Taiteen valtionpalkinnon vuonna 2007. 

Vuonna 2007  Hannu Väisänen palkittiin myös kirjallisuuden Finlandia-palkinnolla omaelämäkerrallisesta romaanistaan Toiset kengät. Romaani on Antero-trilogian toinen osa. Ensimmäinen osa Vanikan palat ilmestyi vuonna 2004 ja kolmas osa Kuperat ja koverat vuonna 2010. Näitä ennen Väisänen oli julkaissut runokokoelman Johannes puhuu Prochorokselle vuonna 1989.

Hannu Väisänen on jo pitkään asunut vanhassa pappilassa pienessä lounaisranskalaisessa kylässä. Sieltä käsin hän on kirjoittanut kolumneja pienistä arkisista asioista mm. Helsingin Sanomiin ja Kalevaan. Aiheita on ollut helppo löytää kyläläisten puuhista: “Samalla tavoin kuin kerään polttopuuni pappilaa reunustavista metsiköistä, aiheet kulkeutuvat luokseni. Menen tienposkeen seisomaan, ja kohta siinä on jokin kylän auto, kaksikin, ja jutun aiheita tunkee ikkunoista ja pakoputkista”. Näiden Väisäsen eri lehtiin kirjoittamien kolumnien pohjalta on syntynyt hänen uusin kirjansa Apupata.

Audience:

Tags:

Review by: Pietarsaaren kirjasto Monday, April 30, 2012