Anna Bondestam

Kirjailija Anna Bondestam, joka syntyi ja kasvoi Pietarsaaressa, on kirjoittanut mm. kirjat Kuilu ja Tie kaupunkiin. Anna Bondestamin kirjastoa säilytetään alkuperäisessä muodossaan Pietarsaaren kaupunginkirjastossa.

Kirjallinen tuotanto

Anna Bondestam julkaisi ensimmäiset kirjansa 1930-luvulla.

Ensimmäinen hänen julkaisemansa romaani oli Panik i Rölleby (1936) jolla hän osallistui Holger Schildtsin kustantamon julistamaan romaanikilpailuun. Vuonna 1939 julkaistiin Fröken Elna Johansson, jossa realistisesti kuvataan konttoristien tilannetta lamavuosina 1930-luvulla. Bergtagen (1941) on novellikokoelma, joka sisältää kolme psykologista tutkielmaa naisista, jotka eri tavoilla olivat omissa maailmoissaan. Romaanin Lågt i tak (1943) tapahtumat sijoittuvat 1930-luvun lamavuosiin Pietarsaaressa. Kuilu (1946) kuvaa vuoden 1918 tapahtumia suomenruotsalaisessa pikkukaupungissa pienen lapsen perspektiivistä. Anna Bondestam tuo esille sisällissodan ongelmat ja valkoisten ja punaisten välisen kuilun.

Vuonna 1949 julkaistiin Annan ensimmäinen ja ainoa dekkari, nimittäin Sällboda frivilliga deckarkår, murhajuttu kesämökki-idyllissä. Anna Bondestamin mielestä dekkari oli melkoisen epäonnistunut, vaikka se on sekä viihdyttävä että humoristinen. Novellikokoelma Enskilt område (1952) sisältää muutaman psykologisen tutkielman ihmisen sisimmästä. Kokoelma sai erinomaiset arvostelut ilmestyessään. Romaani Tie kaupunkiin (1957) oli suunnitellun romaanisarjan ensimmäinen osa. Toinen osa Stadens bröd ilmestyi 1960. Romaanit kuvaavat kuinka muutama maaseutuproletaari muuttaa kaupunkiin ja saa mahdollisuuden työskennellä esim. tehtaalla. Romaanit käsittelevät heidän vaikeuksiaan sopeutua uuteen ympäristöön. Runokokoelma Jordnära (1972) on viimeinen Anna Bondestamin kaunokirjallinen teos.

Vuoden 1960 jälkeen Anna Bondestam toimi lähinnä historiantutkijana.

Hänen tutkimustuloksiaan on julkaistu seuraavissa teoksissa:

Jakobstads Svenska Arbetarförening 60 år (1964)
Arbetet. Turussa 1910-luvulla ilmestynyt lehti (1968)
Åland vintern 1918 (1972)
Kaupunki muuttuu (1981)
Pietarsaaren talvi, 1918 (1990)

Anna Bondestam

Anna Bondestam syntyi Pietarsaaressa 1.4.1907. Hän varttui työläiskorttelissa Skatassa. Anna oli perheen ainoa lapsi - hänellä oli mahdollisuus käydä koulua ja hän kirjoitti ylioppilaaksi Pietarsaaren ruotsinkielisestä oppikoulusta 1925. Filosofian maisteriksi hän valmistui Helsingin yliopistosta 1932. Hänen pääaineenaan oli kirjallisuudenhistoria ja pro gradu-tutkielman hän kirjoitti Dan Anderssonista. Vuonna 1977 Anna Bondestam nimitettiin Helsingin yliopiston kunniatohtoriksi kirjallisista ansioistaan.

Anna Bondestam toimi monen vuoden ajan Folkets Bildningsförbundetin sihteerinä ja opinto-ohjaajana. Vuosina 1938 - 1944 hän toimi Suomenruotsalaisen kirjailijayhdistyksen sihteerinä. Anna Bondestamin yhteiskunnallinen osallistuminen kuvastuu myös hänen yhteiskunnallisista romaaneistaan esim. Kuilu ja Tie kaupunkiin.

Anna Bondestam asui suuremman osan elämästään Helsingin seudulla. Vuonna 1977 hän muutti kuitenkin takaisin lapsuudenkaupunkiinsa Pietarsaareen, jossa hän asui loppuelämänsä.

Lahja

Anna Bondestam testamenttasi vuonna 1997 jäämistönsä Pietarsaaren kaupungille. Kirjasto sai ottaa vastaan hänen kirjakokoelmansa, jota nyt tullaan säilyttämään koskemattomana kokoelmana Anna Bondestam-kokoelmassamme. Kokoelma tulee palvelemaan niitä tutkijoita, jotka haluavat syventyä Anna Bondestamin kirjalliseen tuotantoon.

Annan kokoelmasta löytyvät useimmat suomenruotsalaisen kirjallisuudenhistorian tärkeänä ajanjaksona vaikuttaneet suomenruotsalaiset kirjailijat kuten Gunnar Björling, Tito Colliander, Ralf ja Henry Parland ym.

Monet kirjat, varsinkin Pohjanmaalla olevan Författarnas Andelslagin julkaisemat romaanit ja runokokoelmat, sisältävät ystävien ja kirjailijatovereiden omistuskirjoituksia. Wava Stürmer, Edit Björkholm ja Lolan Björkman kuuluvat niihin kirjailijoihin, joilla on vahvat siteet Pietarsaareen.

Kokoelma on haettavissa verkkokirjaston kautta. Anna Bondestamin kokoelma on kirjaston kolmannessa kerroksessa. Kokoelman kirjoja ei saa lainata kotiin.

Kirjallisuus

Asplund, Anita: Stillägen hos Anna Bondestam i hennes roman Vägen till staden.
Pro graduavhandling i svenska vid Åbo Akademi, 1983

Bäcksbacka, Inger: Verklighet och fiktion i Vägen till staden och Stadens bröd
Pro graduavhandling i litteraturvetenskap vid Åbo Akademi, 1982

Heikkilä, Pia: Anna Bondestam : det röda Svenskfinlands röst, 2013 

Hästbacka, Elizabeth: Anna Bondestams fyrtiotalsromaner : en studie i ett förbisett författarskap. 60-poängs uppsats i Litteraturvetenskap vid Åbo Akademi, 1981.

Kangas, Tove: Studier över språk och stil i Anna Bondestams romaner
Pro graduavhandling i nordisk filologi, 1964

Koskinen, Leena: Anna Bondestamin työläisromaanien suomalainen yhteiskunta
Pro gradu-tutkielma, Tampereen yliopisto, 1975

Reinholm, Gunilla: Anna Bondestam - en bibliografi
Specialarbete vid Svenska social- och kommunalhögskolan, 1974

 

 1. Kaupunki muuttuu

  By: Bondestam, Anna
  Language:
  Finnish
  Published: 1981
  Classification: 92.8
  Available as: Book
 2. Kuilu

  By: Bondestam, Anna
  Language:
  Finnish
  Published: 1967
  Classification: 84.2
  Available as: Book
 3. Tie kaupunkiin

  By: Bondestam, Anna
  Language:
  Finnish
  Published: 1958
  Classification: 84.2
  Available as: Book
 4. Panik i Rölleby

  Subtitle: roman
  By: Bondestam, Anna
  Language:
  Swedish
  Published: 1954
  Classification: 84.31
  Available as: Book

Audience:

Tags:

Written by: Pietarsaaren kirjasto Thursday, January 26, 2012