Airhead

- Det svartnar. När Em vaknar på sjukhus, händer märkliga saker. Hennes föräldrar beter sig underligt, hennes fingrar ser annorlunda ut, rösten låter konstig, kändisar dyker upp och påstår sig känna henne?

Boken handlar om Emerson Watts, en flicka som inte bryr sig så mycket om hur hon ser ut, och hatar flickor som tror att utseende är allt. Problemet är bara att alla andra flickor och pojkar, inklusive hennes egen lillasyster i skolan är ganska utseendefixerade. Men hon har en kompis, Christopher, med samma intressen som henne.

En dag blir hon tvungen att följa med sin syster Frida, på en invigning av ett enormt köpcentrum. Hon och Christopher går omkring och äter gratissnacks, samtidigt som de håller ett öga på Frida. Så går Frida fram till en av de många kändisarna på invigningen och ber om en autograf. Kändisen är Nikki Howard, supermodell. Plötsligt händer det. En stor TV-skärm ovanför Frida lossnar från taket. Em kastar sig fram, Nikki svimmar, Em knuffar undan Frida och får hela skärmen över sig. Det svartnar. När Em vaknar på sjukhus, händer märkliga saker. Hennes föräldrar beter sig underligt, hennes fingrar ser annorlunda ut, rösten låter konstig, kändisar dyker upp och påstår sig känna henne.

Em har genomgått en hjärntransplantation, och befinner sig i Nikki Howards kropp. Eller, det är hennes kropp nu. Det innebär att hon är tvungen att låtsas vara Nikki. Om hon avslöjar vad som hänt (hjärntransplantationen) kommer det att stå hennes föräldrar dyrt. Det är bara det att Em inte vet någonting om modellyrket och inte alls har Nikkis personlighet. Och värst av allt; eftersom ingen får veta att Ems hjärna är i Nikkis kropp, är Em dödsförklarad. Vilket betyder att Christopher tror att hon är död!


Sidantal: 291
Utgivningsår: 2008 (på engelska) 2010 (på svenska)

Första delen i en trilogi, de övriga delarna heter Att vara Nikki och Jagad.

Audience:

Tags:

Review by: Klara N Thursday, November 6, 2014