22/11 1963

En resa tillbaka i tiden.

 Jake Epping hittar ett maskhål där han kan förflytta sig tillbaka i tiden, men endast till ett visst datum 1958. Han beslutar sig för att använda denna möjlighet för att sätta stopp för Kennedymordet 22/11 1963, och måste då stanna kvar i det förflutna tills dess. Han använder den här tiden till att kartlägga Lee Harvey Oswalds (Kennedys utpekade mördare) rörelser, men hinner också rota sig och bli förälskad, och försöker också stoppa ett annat våldsdåd.  Men det förflutna låter sig inte så lätt ändras på, så han måste flera gånger återvända till sin egen tid och börja om.  

Boken innehåller många element för en riktig bladvändare, en spännande historisk gåta (var Oswald ensam attentatsman?), den väcker funderingar om tidens väsen, den har väldigt levande skildring av personerna, livsstilen och tidsandan i 50- och 60-talets USA, sötad med en lagom dos romantik. 

Stephen King är en författare vars produktion av många uppfattas som mest bestående av skräck och blod, men då har man kanske bara läst någon av hans mest traditionella skräckromaner. Alla hans böcker innehåller starka person- och miljöskildringar, det är lätt att leva sig in i dem. När intrigen dessutom är så spännande som här blir det nära en fullträff.