1947

En fängslande skildring av år 1947

By: Åsbrink, Elisabeth
Language: Swedish
Published: 2016
Borrow this
I Elisabeth Åsbrinks bok skildras kronologiskt året 1947. På 300 sidor tecknas skeenden som tillsammans blir en berättelse om hur svårt det är att förutse vilka händelser som är avgörande för framtiden. Raphaël Lemkins försök att lansera begreppet folkmord i internationell politik, Palestinafrågan, George Orwells bok 1984 och Indiens delning blandas med Åsbrinks familjs egen historia. Hur svårt det är att se in i framtiden är också något som togs fasta på när boken nominerades till Augustpriset i fackboksklassen år 2016:

"Vad gör vi idag som våra efterkommande kommer att brottas med om sjuttio år? Frågan väcks av denna kalejdoskopiska essäsamling där storpolitik blandas med vardagliga händelser under ett år i världshistorien. På en njutbar prosa lotsas läsaren genom ett till synes obetydligt år med en svart historia och långa skuggor över kommande epoker."

Val av händelserna och perspektivet är författarens eget, och hon kopplar starkt hennes egen familjehistoria till historien. Jag lyssnade på boken som e-ljudbok via Fredrikabibliotekens e-bokstjänst elib och blev fullständigt uppslukad av berättelsen.

Elisabeth Åsbrink är journalist och författare, född 1965. Hennes bok "Och i Wienerwald står träden kvar" fick Augustpriset i fackboksklassen år 2011.

Läs också:

 1. Århundradets sommar

  Subtitle: 1913
  By: Illies, Florian
  Language:
  Swedish
  Published: 2013
  Classification: 90.2
  Available as: Book
 2. År noll

  Subtitle: historien om 1945
  By: Buruma, Ian
  Language:
  Swedish
  Published: 2015
  Classification: 90.35
  Available as: Book

Audience:

Tags:

Review by: Lina Granqvist Björkskog Monday, March 6, 2017