1793

En rå bladvändare från Bellmans tid.

By: Natt och Dag, Niklas
Language: Swedish
Published: 2018
Borrow this

Ett svårt stympat lik hittas i FatburenSödermalm i Stockholm. Den lungsjuke Cecil Winge tar som sin uppgift att undersöka vem personen var och vem som tagit honom av daga, tillsammans med den enarmade och svårt alkoholiserade krigsveteranen Cardell.  Det Stockholm som beskrivs är inte de fina salongerna där de flesta romaner utspelar sig, utan man tas med på en tur genom ett stinkande, smutsigt Stockholm där avskrädet ligger överallt på gatorna och människorna framlever sina liv i misär. Utredarna är riktiga antihjältar och långt från de deckare som man vanligtvis läser om. Det finns många olika karaktärer i boken och de flesta är fattiga och smutsiga och berusade. Ändå är de så väl beskrivna att man fattar tycke för de flesta av dem.

Historien berättas med fyra olika berättarröster av vilka den mest gripande är Anna Stinas. Hon hamnar oförtjänt på spinnhuset på Långholmen och hennes berättelse är en fasansfull beskrivning av hur det kunde gå till på 1700-talet då folk, och framför allt kvinnor, var fullständigt rättslösa.

Natt och Dag har gjort en grundlig research av hur det var på den tiden och hans debutroman är en fantastisk resa skriven på en underbar prosa.