1001 av naturens underverk du måste se innan du dör

Vilken är den vackraste platsen på jorden? Är det Machu Picchu, Kamtjatkas vulkaner, Niagarafallen eller kanske Enare träsk? Vilka av naturens underverk är det du måste se innan du dör?

I boken 1001 av naturens underverk du måste se innan du dör har redaktören Michael Bright tillsammans med UNESCO listat 1001 av naturens underverk. Många av platserna är upptagna på UNESCO:s världsarvslista över platser som bör bevaras till kommande generationer. I den rikt illustrerade boken presenteras varje plats och boken ger information om skyddade områden och utrotningshotade arter som lever där.

Jorden är en mångsidig, fängslande plats. Från de stora världshaven till de himlastormande bergen, uttorkade öknarna och frodiga skogarna är vår planets skönhet och sällsamhet näst intill överväldigande.

Så skriver Koïchiro Matsuura, generaldirektör för UNESCO, i bokens förord. Matsuura uttrycker samtidigt en oro över att t.ex. de marina miljöerna kanske inte kommer att finnas kvar för kommande generationer att uppleva.

Boken är ett uppslagsverk över vår planet snarare än en uppmaning att resa jorden runt på jakt efter naturens underverk. Den erbjuder platser att drömma om, planera en resa till eller förundras över.

1001-serien innehåller hittills sex titlar:

Audience:

Tags:

Review by: Lina Granqvist Björkskog Monday, February 13, 2012